Saariston terveiset – saaristolaisleipää

Saaristolaisleipä on tumma ja vahvanmakuinen tuote, joka sopii tai jopa kuuluu mielestäni joulupöytään. Toki leipää voi syödä ympäri vuoden, onhan se herkullinen leipä vaikka pääsiäispöytään.

Leipään löytyy monenlaisia ohjeita ja tapoja, jotkut käyttävät leivän teossa joulukaljan mäskin hyväkseen. Itse lisään maltaat sellaisenaan leivän joukkoon. Tänä vuonna saaristolaisleipä kääriytyi maustuttuaan sellofaaniin ja kulkeutui ilahduttamaan ystävää jos toistakin.

P1100267
Saaristolaisleipä ja kylmäsavulohi-mousse kuuluvat yhteen täydellisesti.

Leivän teko ei itsessään ole vaikeaa, mutta aikaa ja kärsivällisyyttä se vaatii. Edelleen, niinkuin monessa muussakin pehmeässä leivässä, pitkä kohotusaika on taikalause. Älä siis leivo kiireessä. Lisäksi leipä on parhaimmillaan 1-2 päivän päästä leivonnasta, joten leivän voi hyvin tehdä etukäteen. Minä kyllä nautin myös lämpimästä, uunituoreesta leivästä, jolle voi sipaista vaikka vain voita!

Itsetehtyjen joululahjojen perään on taas kysytty, ja tässä onkin ihana ja herkullinen joulutuliainen vaikka ystävän joulupöytään.

 

Saaristolaisleipää ja joulun tuntua.

SAARISTOLAISLEIPÄ
3 vuokaleipää (1,5 litran vuokiin)
1 litra piimää (ei rasvatonta)
50 g tuoretta hiivaa
2 rkl suolaa
3 dl tummaa- tai leipäsiirappia
3 dl ruisjauhoja
1 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
1 dl ruisleseitä
½ dl pellavansiemeniä
½ dl kaurahiutaleita
3 dl maltaita
11 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Lämmitä piimä kattilassa 35-37 asteiseksi. Murenna hiivapala lämpimään piimään, sekoita kunnes hiiva on liuennut hyvin piimän sekaan. Lisää siirappi ja suola piimän sekaan. Mittaa toiseen kulhoon kuivat aineet ja 9 desilitraa jauhoja. Jätä kaksi desiä loppuun, jolloin näet tarvitseeko taikina kaikki jauhot. Kaada piimäseos jauhoseoksen päälle ja sekoita lastalla kaikki aineet sekaisin. Taikinaa ei tarvitse vaivata ja se saa jäädä kosteaksi ja tahmeaksi. Lisää tarvittaessa loput vehnäjauhot. Peitä taikinakulho esimerkiksi pyyhkeellä ja nostata vedottomassa paikassa, esimerkiksi uunissa. Anna taikinan kohota vähintään kaksi tuntia, minä kohotin taikinaa kolmisen tuntia.

Vuoraa vuoat voidelluilla leivinpapereilla. Jaa taikina vuokiin, jätä taikinalle nousuvaraa vuokiin. Kohota vielä noin tunti. Paista 175 asteen lämmöllä noin 1,5 tuntia uunin alimmalla tasolla tasalämmöllä.

Halutessasi voit voidella leipiä siirappi-vesiseoksella tunnin paiston jälkeen ja uudelleen, kun leivät on otettu pois uunista. Kolmen leivän voiteluun tarvitset noin 1 rkl siirappia ja 1 dl vettä.

Anna leipien jäähtyä liinan alla ja säilytä jäähtymisen jälkeen kylmässä. Leipä maistuu sellaisenaan ja päälle riittää voinokare. Jos kuitenkin haluat tehdä leivän nauttimisesta juhlavampaa, valmista sen päälle kylmäsavulohimousse.

P1100264

Jätä kommentti